پروفسور محمود حسابي فيزيكدان برجسته و دانشمند كم نظير معاصر ايران در تاريخ چهارم اسفند ماه سال 1281 هجري شمسي زاده شد. پدرش (سيد عباس معز السلطنه) و مادرش (گوهرشاد حسابي) هر دو اهل تفرش بودند.
او چهار سال اول دوران کودکي اش را در تهران سپري كرد . سپس به همراه والدين و برادرش عازم شامات شد. در هفت سالگي تحصيلات ابتدايي خود را در بيروت با تنگ دستي و مرارت هاي دوري از ميهن، در مدرسه کشيش هاي فرانسوي آغاز کرد. در همان زمان، تعليمات مذهبي و ادبيات فارسي را نزد مادرش فرا مي گرفت. او قرآن و ديوان حافظ را از حفظ مي دانست. او همچنين بر کتب بوستان، گلستان سعدي، شاهنامه فردوسي، مثنوي مولوي و منشات قائم مقام فراهاني اشراف کامل داشت. حسابي با شعر و موسيقي سنتي ايران و موسيقي کلاسيک غرب به خوبي آشنا بود و در نواختن ويولن و پيانو مهارت داشت. وي در چند رشته ورزشي نيز موفقيت هايي کسب کرد، از جمله کسب مدرک نجات غريق در رشته شنا در دوران نوجواني در بيروت. شروع تحصيلات متوسطه او مصادف با آغاز جنگ جهاني اول و تعطيلي مدارس فرانسوي زبان بيروت بود. از اين رو، به مدت دو سال در منزل به تحصيل پرداخت. پس از آن در کالج آمريکايي بيروت به تحصيلات خود ادامه داد. در سن هفده سالگي، ليسانس ادبيات و در سن نوزده سالگي ليسانس بيولوژي را اخذ كرد . پس از آن در رشته مهندسي راه و ساختمان از دانشکده فرانسوي مهندسي در بيروت فارغالتحصيل شد. در آن دوران با اشتغال در نقشه کشي و راه سازي، به امرار معاش خانواده کمک مي کرد. او همچنين در رشته هاي پزشکي، رياضيات و ستاره شناسي به تحصيلات دانشگاهي پرداخت. شركت راه سازي فرانسوي كه وي در آنجا مشغول كار بود، به پاس قدرداني از زحماتش او را براي ادامه تحصيل به فرانسه اعزام كرد. هم زمان با تحصيل در رشته معدن، در راه آهن برقي فرانسه مشغول به کار شد و پس از پايان تحصيل در اين رشته، کار خود را در معادن آهن شمال فرانسه و معادن زغال سنگ ايالت سار آغاز کرد. حسابي در دانشگاه سوربن فرانسه، در رشته فيزيک به تحصيل و تحقيق پرداخت. در سال 1927 ميلادي در سن بيست و پنج سالگي دانشنامه دکتراي فيزيک خود را، با ارائه رساله اي تحت عنوان حساسيت سلول هاي فتوالکتريک با درجه عالي دریافت کرد
برخي مدعياند محمود حسابي تنها شاگرد ايراني آلبرت اينشتين بوده است. حسابي در دانشگاه پرينستون آمريکا تحت نظر پروفسور انيشتين، فرضياتي درباره بينهايت بودن ذرات و عبور نور از مجاورت ماده ارائه كرد. وي، با اندوخته اي از دانش روز و كسب مدارج عالي تحصيلي و علمي در چندين رشته مهندسي و مطالعات جامع در علوم پايه بهعنوان اولين فردي كه در ايران داراي دكتراي فيزيك بود، به كشور بازگشت. وي براي نخستين بار، موضوع پيشرفت هاي اتمي جهان را در ايران مطرح و توجه افراد را به اين مهم جلب كرد كه ايران نبايد در اين رشته علمي، كه ترقي آينده جهان بدان وابسته است، از ساير كشورها عقب بماند. بي شک مي توان پروفسور محمود حسابي را اولين پايهگذار انرژي اتمي ايران دانست. حسابي علاوه بر زبان فارسي، به چهار زبان زنده دنيا يعني عربي، فرانسوي، انگليسي و آلماني نيز تسلط داشت و همچنين در تحقيقات علمي خود از زبان هاي سانسکريت، لاتين، يوناني، پهلوي (زبان ايرانيان باستان)، اوستايي، ترکي، ايتاليايي و روسي استفاده مي كرد. نشان اوفيسيه دولالژيون دونور و همچنين نشان كوماندور دولالژيون دونور، بزرگ ترين نشان هاي كشور فرانسه، به وي اهدا شد. پروفسور حسابي از سوي جامعه علمي جهان بهعنوان مرد اول علمي جهان" در سال 1990 ميلادي برگزيده و در كنگره شصت سال فيزيك ايران در سال 1366 شمسي نيز ملقب به پدر فيزيك ايران شد. پروفسور سيد محمود حسابي سرانجام در تاريخ دوازدهم شهريورماه سال 1371 هجري شمسي در بيمارستان دانشگاه ژنو به هنگام معالجه قلبي، در سن 90 سالگي دار فاني را وداع گفت و بنا به خواسته خودش، در آرامگاه خانوادگي در شهر دانشگاهي تفرش به خاک سپرده شد.
**عکسهایی از آرمگاه پروفسور حسابی در تفرش**
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: مشاهیر تفرش ، ،
برچسب ها : زندگینامه پروفسورسید محمود حسابی,پدر علم فیزیک ایران,تفرش,علیرضاجعفری,,